O DOMU

Študentski dom Sidro je katoliški študentski dom. Začetki doma segajo v leto 2008. Prvih deset let je deloval pod imenom ŠD Jadro, leta 2017 pa se je sedež doma Jadro preselil na Trg Brolo, kjer študentje bivajo na dveh enotah »Brolo« in »Blaž«. (spletna stran doma Jadro). Bivši dom »Jadro« pa je postal ŠD Sidro.

V Sidru je prostora za 32 študentov. Sobe, v katerih domuje en ali dva študenta, imajo svojo kopalnico. Vsaka soba ima možnost priključka računalnika na UTP (mrežni) kabel, na voljo je tudi WI-FI. V domu najdeš tudi skupno kuhinjo z dvema skupnima hladilnikoma, študijsko sobo, dvorano s klavirjem, kapelo, pralnico in »kavčke«, kjer se študentje ob večerih zbiramo ob petju in druženju. Svoje kolo lahko pospraviš v kolesarnici, v manjšem parku okrog doma pa se lahko sprostiš na svežem zraku.

Ob torkih se lahko udeležiš študentske maše v cerkvi svete Ane. Udeležuješ se lahko predstavitve različnih projektov, filmskih večerov, koncertov, večerov ob čaju in kitari, gala večera, spoznavno-duhovni vikend. V decembru pripravimo Miklavževo igrico s katero razveselimo tako otroke kot tudi starejše, kot prostovoljci sodelujemo na Ritmu srca, udeležimo pa se tudi Olimpijade katoliških študentskih domov. Na pobudo študentov se organizirajo različni tematski večeri namenjeni osebni in duhovni rasti. Za spoved ali pogovor je na voljo pater Marjan Čuk.

V neposredni bližini se nahajajo Pedagoška fakulteta, Fakulteta za humanistične študije, Fakulteta za Management in FAMNIT. Zraven doma se nahaja tudi avtobusna postaja mestnega prometa Koper, s katere se lahko odpelješ proti Bolnišnici ter fakulteti za zdravstvene vede.

Dom ni navaden študentski dom, ampak je središče za prijateljstvo, vero, študij in zabavo.

IN KAJ POMENI SIMBOL SIDRA?

SIDRO velja za simbol odločnosti, trdnosti, mirnosti in zvestobe. Sredi premičnosti morja in elementov je sidro tisto, ki utrjuje, privezuje, imobilizira. Simbolizira stanovitni del našega bitja, tisti del, ki nam omogoča ohraniti mirno bistrovidnost pred naskoki občutkov in čustev. V tem smislu je sidro lahko tudi ovira, zamuda – Avgustov rek FESTINA LENTE (hiti počasi).

Sidro je zadnja mornarjeva rešitev v viharju, najpogosteje je povezano z upanjem, torej podporo v življenjskih težavah: „to upanje je za nas kakor varno in trdno sidro duše“, pravi sveti Pavel v pismu Hebrejcem.

Sidro simbolizira tudi konlikt med trdnim in tekočim, zemljo in vodo. Ustavi gibanje življenja, kadar postane razburkano. Konflikt mora biti rešen, če naj zemlja in nebo skupaj uživata ploden razvoj.

Z mističnega stališča te harmonije ni na tem svetu, torej je treba, kot je dejal sveti Pavel, zasidrati dušo v Kristusa, kajti to je edino sredstvo, s katerim se je mogoče izogniti duhovnemu brodolomu. Moje sidro in moj križ, pravijo mistiki, s čimer lepo izražajo hotenje, da se ne sme brez milosti prepustiti premetavanju življenja, kajti ustaliti se je treba pri viru sleherne milosti, to pa je Križ.